Puerto Rico körutazás (14 nap)

2990 

14 nap / 12 éjszaka

Előfoglalási akció!

Ár: 2990 EUR

Indulás előtt 6 hónapon belül: 3289 EUR
Indulás előtt 3 hónapon belül: 3551 EUR
Indulás előtt 30 napon belül 3913 EUR
Légitársaság: IBERA/AA/UNITED/BRITISH
Szállás:
– Rio San Juan külváros, Fajardo tengerparthoz közeli Apartmanok és Villák
– Cabo Rojo karib tengerpart apartmanok és villák
Idegenvezetés: magyar nyelvű
Oltás: nem szükséges
Vízum: USA ESTA egyszeri belépésre jogosító Vízum szükséges (az ár tartalmazza, intézzük)>
Fizetőeszköz: US Dollár
Ellátás: reggeli (vacsora rendelhető: 370 EUR/fő)
Indulási dátum (garantált időpont):

xxx

Ezektől eltérő dátumokra, kérjen ajánlatot: info@seemore.do

Az ár tartalmazza:
– repülőjegyeket (Bécsből vagy Budapestről)
– helyben az összes utazást,
– reggeliket a hotelekben.

Foglaláskor fizetendő az út 50%-a, második részlet 90 napon belül.

A repülőjegy és a szállás nem átruházható. A dátum módosítása költséget vonz maga után.

Az utazás költsége nem tartalmazza az utasbiztosítást.

 

Leírás

Puerto Ricoról néhány szó:

Puerto Rico
Puerto Rico története több ezer évre nyúlik vissza. Az első ismert lakosok az Ortoiroid emberek voltak, akik Kr. e. 430 és Kr. u. 1000 között telepedtek le a szigeten. A Taínók voltak a domináns őslakos kultúra, amikor Kolumbusz Kristóf 1493-ban megérkezett az Újvilágba.
A spanyolok 1493-ban foglalták el a szigetet, és több évszázadon keresztül uralták azt. A spanyol gyarmatosítás során Puerto Rico fontos kereskedelmi és katonai központtá vált a Karib-térségben. A spanyolok bevezették a cukornád, gyömbér, dohány és kávé termesztését, és afrikai rabszolgákat hoztak a szigetre a munkaerőhiány pótlására.
A 19. században Puerto Rico a függetlenségi mozgalmak hatása alá került, melyek Dél-Amerika spanyol gyarmatain kezdődtek. A Lares-i Felkelés 1868-ban egy rövid életű, de jelentős esemény volt a sziget történetében, amelyet ma is nemzeti büszkeség ként ünnepelnek.
1898-ban, a spanyol-amerikai háború után, Puerto Rico az Amerikai Egyesült Államok területévé vált. A 20. század közepétől kezdve a sziget jelentős autonómiát élvez, és saját kormányzattal rendelkezik
A sziget gazdag kultúrája a spanyol, afrikai és Taínó hatások keveredéséből származik, amely a nyelvben, zenében és konyhaművészetben is tükröződik.
Puerto Rico természeti szépségei és tengerpartjai lenyűgözőek, és számos látnivalót kínálnak. Íme néhány kiemelkedő hely, amelyet érdemes felkeresni:
Flamenco Beach
Ez a tengerpart Culebra szigetén található, és ismert sekély, türkizkék vizeiről, fehér homokjáról, úszó helyekről és búvárkodási lehetőségekről.
Balneario La Monserrate Luquillo Beach
Ez a strand Luquillo városában található, és a Discover Puerto Rico hivatalos turisztikai szervezet által is ajánlott.
Playa Sucia
Ez a vadonatúj strand Lajasban található, lenyűgöző kilátással és rengeteg felfedezni valóval.
Parque Nacional Balneario Cerro Gordo
Vega Alta városában található ez a nemzeti park, amely szintén remek választás a természet és a strandok szerelmeseinek.
A Tripadvisor ajánlása szerint a El Yunque Nemzeti Erdő és a Bioluminescent Mosquito Bay is kihagyhatatlanok, ha a természet csodáit szeretnénk felfedezni. A Lonely Planet szerint Puerto Rico természeti csodái közé tartoznak a vízesések, kanyonok és a biolumineszcens öblök is.
Puerto Rico turizmusa rendkívül változatos és gazdag.
Gazdag történelem és kultúra
Fedezze fel a sziget történelmi helyszíneit, mint például az El Morro erődöt San Juanban
Kiváló ételek és koktélok
Kóstolja meg a helyi konyha ízeit, amelyek a spanyol, afrikai és Taínó kultúrák keveredéséből származnak.
Tiszta strandok és kristálytiszta vizek
Élvezze a napfényt és a tengerparti kikapcsolódást Puerto Rico gyönyörű tengerpartjain.
Wellness és pihenés
Vegyen részt a sziget természetes ritmusában, élvezze a természetes fürdőket és a helyi kis éttermeket
Puerto Rico könnyen megközelíthető, több repülőtérrel és napi járatokkal az Egyesült Államok számos városából. A sziget a karibi térség fő légi és tengeri közlekedési csomópontja, amely lehetővé teszi a könnyű hozzáférést a látogatók számára. A turizmus fontos szerepet játszik Puerto Rico gazdaságában, és a sziget kormánya számos kezdeményezést indított a turizmus elősegítésére és a fenntartható fejlődés támogatására.

A Puerto Ricoi körút során a következő helyeket, helyszíneket látogatjuk meg:

– San Juan (Old San Juan, La Perla),
– Parque Nacional Isla de Las Cabritas,
– Laguna de Condado,
– Hato Rey,
– Roosevelt Roads,
– Isla Verde,
– Carolina,
– El Yunque Nemzeti Park,
– Icacos-sziget,
– Culebra-sziget,
– Flamenco sziget,
– Ponce,
– Fajardo,
– Cabo Rojo,
– El Toro Zip line,
– Arecibo,
– Jobos,
– Isabela,
– San Germán,
– Aguadilla,
– Rincón,
– Mayagüez,
– La Parguera,
– Guánica,
– Utuado,
– Vega Baja,
– Adjuntas,
– Luquillo.

Látnivalók rövid leírása:

San Juan de Puerto Rico (Főváros)
San Juan Puerto Rico fővárosa és legnépesebb városa. A város híres gyönyörű óvárosáról, történelmi épületeiről és erődjeiről, mint például az El Morro és a San Cristóbal erődök. San Juan jelentős kikötőváros és turisztikai központ a Karib-térségben, és az Egyesült Államok területén található legrégebbi város.
A város gazdag történelme visszanyúlik a 16. századig, amikor Juan Ponce de León spanyol hódító alapította 1521-ben. San Juan a spanyol-amerikai háború után került az Amerikai Egyesült Államok fennhatósága alá, és ma is fontos szerepet tölt be Puerto Rico politikai és kulturális életében.
A város modern részei és a történelmi óváros egyaránt vonzzák a látogatókat, akik a karibi kultúra, a finom ételek és a lenyűgöző tengerpartok mellett a város történelmi és kulturális örökségét is felfedezték. San Juanban található a kormányzó hivatalos rezidenciája, La Fortaleza, valamint számos múzeum, galéria és színház, amelyek mind hozzájárulnak a város gazdag kulturális életéhez.
Old San Juan
Old San Juan, vagyis az Óváros, San Juan történelmi központja Puerto Ricóban. Ez a terület az Egyesült Államok területén található legrégebbi spanyol gyarmati városrész, amelyet 1521-ben alapítottak. Az Óváros jellegzetes kőből épült utcái és színes épületei a karibi térség egyik legfotogénebb helyszínévé teszik.
Az Óváros főbb jellemzői a következők:
La Fortaleza: A kormányzó hivatalos rezidenciája, amely a UNESCO Világörökség része.
San Felipe del Morro és San Cristóbal erődök: Lenyűgöző 16-19. századi spanyol erődítmények, amelyek a város védelmét szolgálták.
Kolonizációs időszak épületei: Az Óvárosban találhatóak Puerto Rico legrégebbi épületei, mint például a Catedral de San Juan.
Színes épületek és macskaköves utcák: Az Óváros utcái és terei a spanyol gyarmati időszak hangulatát idézik.
Az Óváros nem csak történelmi és kulturális jelentőséggel bír, hanem napjainkban is élénk társadalmi és gazdasági életet élvez. Számos étterem, kávéház, galéria és üzlet található itt, amelyek mind hozzájárulnak a város vibráló atmoszféra jához. A turisták számára az Óváros kihagyhatatlan látványosság, ahol a történelem és a modern élet találkozik.
La Perla (Old San Juan)
La Perla egy történelmi városrész San Juanban, Puerto Ricóban, amely az Óváros északi városfalának mentén húzódik, körülbelül 600 méter hosszan a sziklás Atlanti-óceán partján, közvetlenül a Santa Maria Magdalena de Pazzis Temető keleti oldalán és a Calle Norzagaray utcától lefelé. La Perla a 18. században jött létre, kezdetben egy vágóhíd helyszíne volt, mivel a törvény előírta, hogy a rabszolgák és a hajléktalan nem fehér szolgák otthonait – valamint a temetőket – a közösség központjától távol kell elhelyezni, ebben az esetben a városfalakon kívül.
Az idők során a gazdálkodók és munkások elkezdtek a vágóhíd körül élni, és hamarosan itt alapították meg otthonaikat. La Perla néha szegénynegyed ként és kunyhó város ként is emlegetik, mivel sok otthont építettek megfelelő engedélyek nélkül. A turistákat általában elriasztják La Perlától, de néhány vállalkozó megpróbálta megváltoztatni a képét művészeti galériák, kávézók és éttermek létrehozásával.
La Perlába csak négy bejáraton keresztül lehet bejutni: egy a Santa María Magdalena de Pazzis Temetőn keresztül, a többi pedig a Calle Norzagaray utcán keresztül. A városrész híres a színes házairól és a vibráló kultúrájáról. A “Despacito” című híres zenei videót is itt vették fel, ami turista boomot indított el La Perlában. A helyi lakosok és a turisták egyaránt látogatják La Perlát, amely híres élénk éjszakai életéről, különféle bárokról, klubokról és éttermekről, amelyek széles ízlésvilágot szolgálnak ki. Sok kulturális eseményt rendeznek minden héten közvetlenül a Norzagaray utcán, ahol a helyiek és a turisták biztonságosan élvezhetik a fesztiválokat.
Parque Nacional Islas de las Cabritas
A Parque Nacional Islas de las Cabritas (Isla de Cabras Nemzeti Park) Puerto Ricóban, San Juan öblének bejáratánál található kis sziget, amely lenyűgöző kilátást nyújt San Juan történelmi negyedére és az impozáns El Morro erődre. A parkot Palo Seco városrészben, Toa Baja területén keresztül lehet megközelíteni.
A park története a 17. századra nyúlik vissza, amikor stratégiai jelentőséggel bírt. Otthont adott a San Juan de la Cruz erődnek, amelyet El Cañuelónak is neveznek, és várja a látogatókat, hogy merüljenek el Puerto Rico gazdag gyarmati történelmében. Az Isla de Cabras érdekes múlttal rendelkezik, mivel korábban katonai erőd ként szolgált stratégiai helyzete miatt. Menhelyet biztosított a leprások számára, mivel csak hajóval lehetett megközelíteni, így hatékonyan elszigetelve őket.
A park természeti vonzereje közé tartozik a helyi fauna és flóra, valamint a tengeri és szárazföldi tájak. A parkban található ösvények és túraútvonalak lehetőséget biztosítanak a természetjárásra. A parkban piknikező és pihenőhelyek, fotózási lehetőségek és vízi tevékenységek is várják a látogatókat.
Laguna de Condado
A Laguna de Condado egy festői lagúna, amely San Juan, Puerto Rico városában található. A lagúna a Condado és Miramar negyedek között helyezkedik el, és a San Juan-öböl estuáriumának részét képezi. A lagúna egy olyan ökoszisztéma, ahol az édesvíz a folyókból és más belső vízforrásokból keveredik az óceán sós vizével.
A lagúna jellemzői a következők:
Terület: Körülbelül 40 hektár (400 300 m²).
Átlagos mélység: 3 méter.
Maximális mélység: 11 méter.
Sótartalom: 30%-35%.
A lagúna otthont ad néhány veszélyeztetett fajnak is, mint például a barna pelikán (Pelecanus occidentalis), a pompás fregattmadár (Fregata magnificens) és az antillai lamantin (Trichechus manatus).
A Condado Lagoon környékén parkok és sétányok találhatók, amelyek lehetőséget biztosítanak a látogatóknak a természet élvezetére és a környező táj megcsodálására. A lagúna kiváló hely a vízi sportokhoz, mint például a kajakozás vagy a SUP, és lehetőséget nyújt a manátuszokkal és teknősökkel való sznorkelezésre is.
Hato Rey 
Hato Rey Puerto Rico egyik fontos üzleti és pénzügyi negyede, amely San Juan városában található. A területet gyakran emlegetik “La Milla de Oro” (Az Arany Mérföld) néven, ami a sziget legfontosabb pénzügyi központjára utal, és számos nagy helyi és nemzetközi bank központja található itt.
A Hato Rey története a következőképpen alakult:
18. század: A területet “királyi szarvasmarha farm”-ként ismerték, ahol a szarvasmarhák a cukornád mezők között legelésztek
19. század: Egykoron “Las Monjas” (A Nővérek) néven is ismerték, egy kolostor miatt, amely a területen állt.
A Hato Rey jellemzői:
Milla de Oro: A gazdasági tevékenység központja, ahol a bankok és vállalatok irodái találhatók.
José Miguel Agrelot Coliseum: Egy nagy rendezvényközpont, amely számos kulturális és sport eseménynek ad otthont.
Tren Urbano: A metrórendszer, amely segít a forgalom csökkentésében és az emberek könnyebb közlekedésében a negyedben.
Hato Rey továbbá otthont ad a Phi Sigma Alpha testvériség főhadiszállásának és a Hato Rey Oroszlán Klubnak, amely 1955-ben alakult. A negyed fontos közlekedési csomópont is, mivel sokan áthaladnak rajta útban San Juan óvárosa felé.
A negyed gazdasági jelentősége mellett Hato Rey számos éttermet és butikot is kínál, különösen a Roosevelt sugárúton. A lakosság számára fontos szolgáltatások és infrastruktúra áll rendelkezésre, beleértve a kormányzati épületeket és az FBI San Juan-i irodáját is.
Összességében Hato Rey egy pezsgő városrész, amely fontos szerepet tölt be Puerto Rico gazdasági és társadalmi életében.
Isla Verde
Isla Verde egy kiváló üdülőhely, amely Carolina városában található, San Juan közelében, Puerto Ricóban. A terület híres a gyönyörű strandjairól, különösen az Isla Verde Beachről, amely három népszerű tengerpartot foglal magában: a Hobie Beachet, a Balneario de Carolinát és a Pine Grove Surfing Beachet.
Isla Verde jellemzői:
Strandok: Isla Verde Beach tökéletes hely egy napos strandolásra, és a területen számos vízi sportolási lehetőség is kínálkozik.
Látnivalók: A területen számos étterem, üzlet és szálloda található, amelyek a turisták számára különféle szolgáltatásokat nyújtanak.
Éjszakai élet: Isla Verde ismert a fiatalos éjszakai életéről, ahol a szórakozóhelyek és a bárok széles választékát találhatjuk meg.
Isla Verde egyike Puerto Rico legnépszerűbb turisztikai területeinek, és különösen népszerű azok körében, akik éppen érkeznek a szigetre, mivel nagyon közel van a Luis Muñoz Marín Nemzetközi Repülőtérhez. A területet gyakran látogatják azok, akik a városi élet vibráló hangulatát keresik, miközben élvezik a trópusi strandok nyújtotta élményeket
Carolina 
Carolina egy város és önkormányzat Puerto Ricóban, közvetlenül San Juan keleti részén helyezkedik el. A város a San Juan-Caguas-Guaynabo Metropolitan Statisztikai Terület része, és otthont ad Puerto Rico fő repülőterének, a Luis Muñoz Marín Nemzetközi Repülőtérnek.
Carolina története 1816-ra nyúlik vissza, amikor Trujillo Bajo néven alapították, majd 1857-ben nevezték át San Fernando de la Carolinára, röviden Carolinára, Spanyolország II. Károly király után. A város “Tierra de Gigantes” (Óriások Földje) néven is ismert, nem csak a híres helyi lakos, Don Felipe Birriel González (aki 217 cm magas volt) miatt, hanem más jelentős carolinai személyiségek, például a költő Julia de Burgos és a baseball Hírességek Csarnokába elsőként beiktatott latin-amerikai játékos, Roberto Clemente tiszteletére is.
A város gazdasága a 19. században a cukornád exportjára épült, és ma is fontos gazdasági központ, számos nagy helyi és nemzetközi bank központjával. Carolina jelentős ipari tevékenységgel is rendelkezik, gyógyszergyártó üzemekkel, orvosi eszközökkel és vegyi anyagokkal.
A városban található Isla Verde egy népszerű üdülőhely, amely híres strandjairól és éjszakai életéről ismert2. Carolina kínálata változatos, a modern üzleti negyedektől kezdve a tengerparti üdülőhelyekig terjed, így a város egy dinamikus és sokszínű hely, amely vonzza a turistákat és az üzleti utazókat egyaránt.
Roosevelt Roads
(Indulási hely a Culebra es a Flamenco szigetre, opcióként kisrepülőgép is választható.)
A Roosevelt Roads, gyakran emlegetik “Rosy Roads” néven is, egy volt Egyesült Államok haditengerészeti bázis Ceiba városában, Puerto Ricóban. A bázis ma Jose Aponte de la Torre Repülőtérként működik, amely közhasználatú repülőtér.
A Roosevelt Roads története 1919-re nyúlik vissza, amikor a jövőbeli amerikai elnök, Franklin D. Roosevelt, akkor a haditengerészet asszisztens titkáraként, meglátogatta Puerto Ricót és Ceibát. Amikor visszatért a Fehér Házba, kifejezte tetszését a terület iránt, ahol a bázis helyezkedett el. Az első világháború idején az Egyesült Államoknak szüksége volt egy légi bázisra Ceibában. Mivel Puerto Rico egy közösség, területi jogai az Egyesült Államokhoz tartoznak, ezért lehetségessé vált az amerikai kormány számára, hogy légi bázist építsen Ceibában.
A bázis 1943-ban épült meg, és 2004-ig működött. A terület ma egyike Puerto Rico legnagyobb part menti tulajdonoknak, amely egyetlen tulajdonos kezelésében van. Méretei szerint a bázis közel öt mérföld hosszú (északkelet-délnyugat irányban) és közel négy mérföld széles (északnyugat-délkelet irányban).
A Roosevelt Roads fontos szerepet játszott a katonai tevékenységekben és a helyi gazdaságban is. A bázis bezárása után a helyi újjáépítési hatóság (LRA) célja munkahelyek teremtése és a gazdasági növekedés elősegítése volt Puerto Rico keleti régiójában. A LRA jövőképe, hogy a Roosevelt Roadsot egy olyan új célponttá alakítsa át, ahol a befektetések elősegítik a többfunkciós fejlesztést.
Természetesen az összes pénzt lenyúlták a korrupt politikusok , most is úgy néz ki a bázis mint amikor otthagyták. (szerk írása GH)
El Yunque National Park 
Az El Yunque Nemzeti Erdő Puerto Rico egyik legnépszerűbb természeti látványossága, amely a Luquillo-hegységben található. Az Egyesült Államok egyetlen trópusi esőerdeje, amely a nemzeti erdőrendszer része. Az El Yunque híres gazdag biodiverzitásáról, lenyűgöző vízeséseiről és a látogatók számára kínált számos túra útvonalról.
Az El Yunque főbb látnivalói és tevékenységei:
Yokahú Megfigyelőtorony: 480 méter magasból nyújt kiterjedt kilátást a hegyekre3.
La Coca Vízesés: A park egyik legismertebb vízesése, amely a látogatók számára könnyen megközelíthető.
Angelito Ösvény: Egy könnyű túraútvonal, amely úszóhelyekhez vezet.
El Toro Ösvény: Egy nehéz túraútvonal, amely a Luquillo-hegység legmagasabb csúcsához vezet.
La Coca Ösvény: Egy rendkívül kihívást jelentő és kezdetleges túraútvonal4.
A parkban lehetőség van madárlesre, ahol megpróbálhatják megpillantani a ritka Puerto Ricói papagájt, valamint más tevékenységek között szerepel a zipline, a lovaglás a Carabali Esőerdő Parkban, és a természetjárás a park számos ösvényén.
Isla Icacos
Cayo Icacos, gyakran csak Icacos szigetként emlegetik, Puerto Rico keleti partján található kis, lakatlan sziget, amely a La Cordillera Természetvédelmi Rezervátum része. A sziget híres fehér homokos strandjairól és a Karib-tenger egyik legszebb türkizkék vizéről.
A sziget főbb jellemzői:
Elhelyezkedés: Csak 1,5 mérföldre található Puerto Rico keleti partjától.
Megközelítés: Kizárólag hajóval érhető el, legyen az vízitaxi vagy katamarán.
Strandok: A sziget fő strandja pálmafákkal és tengeri szőlő bokrokkal keretezett, és kövekkel szegélyezett, amelyek az óceánba merülnek.
Vízi tevékenységek: Ideális hely a fürdéshez és a búvárkodáshoz, a kristálytiszta vizekben gazdag és változatos víz alatti élet él.
A szigetre történő kirándulásokat általában korán kezdik, mivel nincs engedélyezett kempingezés, és a szigetet naplemente előtt el kell hagyni. A vízitaxik Fajardo Las Croabas negyedéből indulnak, és a nap folyamán többször közlekednek Icacos és Las Croabas között1.
A katamarán kirándulások során általában biztosítják a búvárfelszerelést, frissítőket és ételt, így csak a törölközőre, naptejre és egy (vízálló) fényképezőgépre van szükség. A katamaránok többnyire a Marina Puerto del Rey vagy a Villa Marina kikötőkből indulnak1.
Icacos szigete egy nyugodt, érintetlen stranddal rendelkezik, amely tökéletes hely a pihenésre és a természet szépségének élvezetére. A hétvégéken népszerű úticél , Fiesta , Bacardi Rum és Reggaeton…
Isla Culebra
Isla Culebra Puerto Ricóban egy gyönyörű, lakatlan sziget, amely a La Cordillera Természetvédelmi Rezervátum része. A sziget híres fehér homokos strandjairól és a Karib-tenger egyik legszebb türkizkék vizéről.
A sziget főbb jellemzői:
Elhelyezkedés: Körülbelül 27 km-re keletre található Puerto Rico fő szigetétől.
Lakosság: A 2020-as népszámlálás szerint a sziget lakossága 1,792 fő.
Történelem: Eredetileg Isla del Pasaje és Isla de San Ildefonso néven ismerték, és hosszú ideig lakatlan volt, csak a kalózok használták búvóhelyként1.
Természetvédelem: A sziget és a környező kisebb szigetek és zátonyok természetvédelmi területek, amelyek otthont adnak a helyi madár- és tengeri életnek2.
Isla Culebra legismertebb strandja a Flamenco Beach, amelyet gyakran sorolnak a világ legszebb strandjai közé. A szigetet csak hajóval vagy kis repülőgéppel lehet megközelíteni, és a látogatók számára a búvárkodás, a sznorkelezés és a természetjárás kínál különleges élményeket.
A sziget körül több mint 20 kis zátony található, amelyek élénk tengeri élettel rendelkeznek, így Isla Culebra igazi paradicsom a víz alatti kalandorok és a strandolni vágyók számára.
Flamingo Part, a sziget egyik leghíresebb tengerpartja:
Az Isla Flamenco Puerto Ricóban található Culebra szigetén, és a világ egyik legjobb strandjai között tartják számon. A strand híres kristálytiszta, türkizkék vizeiről és fehér homokos partjairól.
A Flamenco Beach főbb látványosságai és tevékenységei:
Strandolás: A Flamenco Beach tökéletes hely a napozáshoz és a pihenéshez.
Búvárkodás: A strandnál lehetőség van búvárfelszerelést bérelni, és a tiszta vizekben gazdag tengeri életet felfedezni.
Fotózás a tankoknál: A parton elszórtan található, graffiti borította tankok, amelyek az Egyesült Államok haditengerészetének korábbi jelenlétére emlékeztetnek.
Camping: A Flamenco Beach az egyetlen hely Culebrán, ahol legálisan sátrazhatnak a látogatók.
A Flamenco Beachen található kioszkokban helyi ételeket és italokat kínálnak, továbbá zuhanyzók, öltözők és vécék is rendelkezésre állnak a látogatók számára. A strand hétvégén és ünnepnapokon nagyon zsúfolt lehet, ezért ha nyugodtabb környezetre vágyik, érdemes hétköznap látogatni.
A strand megközelítése hajóval vagy katamaránnal lehetséges, és a sziget többi részéhez hasonlóan, a Flamenco Beach is része a La Cordillera Természetvédelmi Rezervátumnak, amely a helyi madár- és tengeri élet védelmét szolgálja. A látogatók számára a Flamenco Beach egy igazi karibi gyöngyszem, ahol a természet szépsége és a kikapcsolódás tökéletes harmóniában van.
Isla Vieques 
Vieques sziget Puerto Rico keleti partjainál található, és az Egyesült Államok területéhez tartozik. A sziget híres a természetes szépségéről, nyugodt atmoszférájáról és a biolumineszcens öbléről.
A sziget főbb jellemzői:
Elhelyezkedés: Vieques körülbelül 13 km-re keletre fekszik Puerto Rico fő szigetétől.
Méret: A sziget hossza körülbelül 32 km, szélessége pedig 7 km1.
Népesség: A 2020-as népszámlálás szerint a sziget lakossága 8,249 fő.
Főváros: Isabel Segunda a legnépesebb település és a sziget adminisztratív központja.
Történelem: A szigetet eredetileg Taínó indiánok lakták, és a spanyol gyarmatosítás előtt “Kis sziget” vagy “Kis föld” jelentéssel bíró Taínó szóból származik a neve.
Természetvédelem: Vieques híres a természetvédelmi területeiről, amelyek otthont adnak a helyi madár- és tengeri életnek1.
A sziget leginkább azért ismert nemzetközi szinten, hogy korábban az Amerikai Haditengerészet bombázó gyakorlótérének helyszíne volt, amely ellen számos tiltakozás zajlott, és ezek végül a haditengerészet 2003-as távozásához vezettek. Ma a korábbi haditengerészeti területek nemzeti vadvédelmi rezervátumként működnek; egyes részei nyitva állnak a nyilvánosság előtt, de sok terület még mindig le van zárva biológiai vagy kémiai szennyezettség, illetve fel nem robbant lőszerek miatt.
A sziget látogatói élvezhetik a lenyűgöző természeti szépségeket, mint például a Red Beach, Blue Beach, Caracas Beach, Pata Prieta Beach, La Chiva Beach és Plata Beach. A sziget további vonzereje a Mosquito-öböl, amely a világ egyik legfényesebb biolumineszcens öble.
Vieques megközelítése repülővel vagy hajóval lehetséges, és a sziget lassú tempója és időtlen hangulata egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.
Ponce
Ponce Puerto Rico déli partján található város, amelyet gyakran neveznek “La Perla del Sur”-nak, azaz a Dél Gyöngyszemének. A város híres gazdag történelmi és kulturális örökségéről, valamint számos múzeumáról és művészeti galériájáról.
Ponce főbb jellemzői:
Alapítás: 1692. augusztus 12-én alapították, és Juan Ponce de León y Loayza után nevezték el, aki a híres spanyol hódító, Juan Ponce de León dédunokája volt.
Beinvezető nevek: A várost gyakran emlegetik “La Ciudad Señorial”-ként (A Főúri Város) és “La Ciudad de las Quenepas”-ként (A Genip Város)1.
Kormányzati szerep: Ponce a helyi autonóm önkormányzat székhelye, valamint Puerto Rico kormányának különböző szerveinek regionális központja.
A városban található a Ponce-i Művészeti Múzeum, amely Puerto Rico egyik legfontosabb művészeti intézménye, valamint a Castillo Serrallés, egy híres rumgyártó család otthona, amely most múzeumként működik. Ponce továbbá otthont ad a Parque de Bombas-nak, egy tűzoltósági múzeumnak, amely egykor egy aktív tűzoltóállomás volt.
A város gazdasága sokrétű, többek között a cukorgyártás, cementgyártás, papír-, vas-, cipő-, textil- és rumgyártás, valamint gyémántvágás és golyóscsapágyak, elektromos eszközök, szerszámok és halál eszközök, valamint alumínium ablakok gyártása terén is aktív. Ponce összeköttetésben áll Mayagüez és Guayama városokkal modern utakon keresztül, valamint autópályán és rendszeres légi járatokon keresztül San Juan-nal3.
A város környékén a cukornád, kávé, kakaó, gyümölcsök és legelők virágoznak, annak ellenére, hogy az éves csapadék mennyisége csak 15 és 40 hüvelyk (375 és 1000 mm) között változik. Ponce Puerto Rico negyedik legnépesebb városa, és fontos szerepet tölt be az ország kulturális és gazdasági életében.
Fajardo
Fajardo Puerto Rico egyik varázslatos városa, amely a San Juan-Caguas-Fajardo Összetett Statisztikai Terület része. A város a szabadidős hajózás központja Puerto Ricóban, és népszerű kiindulópont Culebra, Vieques, valamint az Egyesült Államok és a Brit Virgin-szigetek felé.
Fajardo jellemzői:
Alapítás: Fajardo-t 1760, 1773 vagy 1774-ben alapították Santiago de Fajardo néven.
Népesség: A 2020-as népszámlálás szerint a város népessége 32,124 fő.
Földrajz: Fajardo területe 60.41 négyzetmérföld, amelyből 31 négyzetmérföld a szárazföld, és 29.13 négyzetmérföld a vízfelület.
Gazdaság: A város gazdasága jelentős mértékben támaszkodik a turizmusra, különösen a hajózási tevékenységekre.
Látnivalók: Fajardo közelében található a Puerto del Rey kikötő, a Seven Seas Beach, a Laguna Grande biolumineszcens öböl, és számos kis sziget, mint Icacos és Isla Palomino.
A város kiváló helyszín a természet és a tenger szerelmeseinek, akik a környező szigetek felfedezésére, a vízi sportokra és a pihenésre vágynak. Fajardo a természetes szépség és a kikapcsolódás tökéletes kombinációját kínálja.
Cabo Rojo
Cabo Rojo Puerto Rico délnyugati részén található város és önkormányzat, amely a San Germán–Cabo Rojo metropolitán terület része, valamint a nagyobb Mayagüez–San Germán–Cabo Rojo Összetett Statisztikai Terület része. A város neve, ami spanyolul “vörös fokot” jelent, a sólepárlók vöröses színéről és a déli part menti vöröses sziklákról származik.
Cabo Rojo jellemzői:
Alapítás: 1771. december 17-én alapította Nicolás Ramírez de Arellano, aki spanyol nemesi családból származott.
Népesség: 2020-ban a város népessége 47,158 fő volt.
Földrajz: A város területe 177.40 négyzetmérföld, amelyből 70.35 négyzetmérföld a szárazföld, és 107.05 négyzetmérföld a vízfelület.
Turizmus: Cabo Rojo híres a magas mészkőszikláiról, lenyűgöző strandjairól, az állatbarátok számára ideális természetvédelmi területeiről és a kreatív éttermekről.
A városban található a híres Los Morrillos Világítótorony és a Playa Buye, amely ismert nyugodt és tiszta vizéről. Cabo Rojo kedvelt úti cél a helyiek és a turisták körében egyaránt, különösen a strandok és a természetvédelmi területek miatt. A városban számos ünnep és esemény kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a kulturális élet gazdagságához.
Cabo Rojo tökéletes hely a pihenésre és a természet felfedezésére, ahol a látogatók élvezhetik a karibi szigetek egyedi hangulatát és szépségét.
El Toro Zip Line (Toro Verde=Zöld Bika)
Az El Toro Zip Line Puerto Ricóban található, és része a Toro Verde Ökoparknak Orocovisban. Ez az attrakció különösen azért híres, mert itt található “The Monster”, amely az egyik leghosszabb zipline a világon, 2.5 kilométer hosszúságú. A parkban többféle zip line túra közül lehet választani, amelyek különböző hosszúságúak és magasságúak. (550m)
A Toro Verde Ökoparkban a következő tevékenységek érhetők el:
Zip Line Túrák: Többféle zipline túra közül lehet választani, beleértve a “The Monster”-t és a “The Beast”-et.
Toro Bikes: A világ leghosszabb kábel bicikli pályája, amely Guinness Világrekord címmel is rendelkezik.
Híd Túrák: A parkban található hídtúrák is, amelyek izgalmas kihívást jelentenek a látogatóknak.
A park látogatásához előzetes foglalás szükséges, és bizonyos biztonsági előírásokat be kell tartani, mint például a minimális súly és magasság, valamint zárt cipő viselése. A park körülbelül másfél órányi autóútra található San Juan-tól, és gyönyörű kilátást nyújt a sziget központi hegyvidéki részére.
A Toro Verde Ökopark egy modern csoda, amely adrenalin pumpáló kalandot kínál a látogatóknak, és lehetőséget ad arra, hogy a látogatók a természetet egy teljesen új szemszögből szemlélhessék.
KÜLÖN FIZETENDŐ PROGRAM!!
Arecibo
Arecibo Puerto Rico egyik legfontosabb városa, amely az ország északi partján, az Atlanti-óceán partján helyezkedik el. A város jelentős történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és híres a lenyűgöző természeti szépségeiről.
A város főbb jellemzői:
Alapítás: Arecibo-t 1616. május 1-jén alapították.
Népesség: 2020-ban a város népessége 87,754 fő volt.
Földrajz: A város területe 171.22 négyzetmérföld, amelyből 125.99 négyzetmérföld a szárazföld, és 45.23 négyzetmérföld a vízfelület.
Gazdaság: A város gazdasága sokrétű, többek között a mezőgazdaságra, kereskedelemre és turizmusra támaszkodik.
Arecibo híres a korábban működő Arecibo Obszervatóriumról is, amely otthont adott a világ egyik legnagyobb rádióteleszkópjának, amíg az 2020-ban össze nem omlott. A város további nevezetességei közé tartozik a Cueva del Indio, egy tengerparti barlangrendszer, amely ősi taínó petroglifákat őriz1.
A város kulturális életét számos múzeum és művészeti galéria gazdagítja, mint például a Museo de Arte de Arecibo és a Museo de la Historia de Arecibo. A városban számos ünnep és fesztivál kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a helyi kultúra és hagyományok megőrzéséhez.
Arecibo a “La Villa del Capitán Correa” becene vet is viseli, amely Antonio de los Reyes Correa kapitányra emlékeztet, aki sikeresen védte meg a várost egy brit invázió ellen. A város továbbá ismert “La Muy Leal” (A Nagyon Hűséges) és “Diamante del Norte” (Az Észak Gyémántja) becenevekről is, amelyek a város fontosságát és szépségét hangsúlyozzák. Arecibo egy dinamikus város, amely egyesíti a történelmi múltat a modern kultúrával, és lenyűgöző természeti tájakat kínál a látogatóknak.
Jobos
A Jobos Beach, vagyis a Jobos tengerpart Puerto Rico északnyugati részén, Isabela városában található, és az Atlanti-óceánra néz. A strand népszerű a helyiek és a turisták körében egyaránt, de veszélyes áramlatokról szóló figyelmeztető táblákat helyeztek ki 2021 elején. A Jobos Beach világszínvonalú szörfhelyként ismert, és jó helynek számít a parton való szórakozásra.
A Jobos Beach jellemzői:
Veszélyesség: A strandot veszélyesnek tartják a turisták számára.
Szörfözés: A Jobos Beach világszínvonalú szörfhelyként ismert.
Széllovaglás: A strand népszerű a széllovaglás szerelmesei számára is.
Pozo de Jacinto: A közelben található a Pozo de Jacinto, egy mély gödör, amelyet legendák öveznek.A Jobos Beach területét súlyosan érintette a Maria hurrikán 2017. szeptember 20-án. A Tito Puente Amfiteátrum 2017. december közepén újranyitott egy koncerttel, amelyet a Circo és más művészek adtak a Corona Fest x Nuestra Playas (Corona Fesztivál a Strandjainkért) keretében, hogy pénzt gyűjtsenek a Jobos és a környékbeli strandok tisztítására.A Jobos Beach egy érdekes kombinációt kínál a családok számára ideális enyhe vizektől kezdve a szörfösök számára tökéletes durva vizekig, valamint lehetőségeket kínál a horgászásra, búvárkodásra, széllovaglásra és kenuzásra. A strandot a legjobb módon a különböző túrák és élmények felfedezésével lehet megtapasztalni.A Jobos Beach és a környéke Puerto Rico egyik legjobb strandjai között van számon tartva, és bár nem túl nagy, mégis elegendő helyet biztosít a kikapcsolódáshoz. A strand közelében található éttermek és szálláslehetőségek is, így a látogatók kényelmesen élvezhetik a környék adta lehetőségeket.
Isabela
Isabela Puerto Ricóban egy gyönyörű város, amely a sziget északnyugati részén helyezkedik el, San Sebastián északi részén, Quebradillas nyugati részén és Aguadilla és Moca keleti részén. A várost 1819. május 21-én alapították, és Kasztíliai Izabella királynő tiszteletére nevezték el.
Isabela becenevei közé tartozik a “Jardín del Noroeste” (Északnyugat Kertje), ami a sok vadon élő virág miatt kapta ezt a nevet. Emellett “El Pueblo de los Quesitos de Hoja” (Levél Sajtok Városa) néven is ismert, a tipikus friss fehér sajtjáról, amelyet banánlevélbe csomagolnak, és állítólag ez a legjobb1. A város továbbá “la Ciudad de los Gallitos” (A Harci Kakasok Városa) néven is ismert, mivel a 18. század óta a kakasviadalok nagyon gyakoriak voltak a szigeten, és a város híres volt a minőségi harci kakasairól és a különleges tenyésztési és kiképzési technikákról.Isabela gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és jelentős gazdasági tevékenységek közé tartozik a turizmus, az ipar, a tejtermékek, az állattenyésztés, a bőráru és a dohány. A város számos természeti szépséggel és szórakozási lehetőséggel büszkélkedhet, amelyek vonzzák a helyieket és a látogatókat egyaránt.Isabela különösen híres a szörfözésről, és két világbajnokságot is rendezett ebben a sportban. A város strandjai, túraútvonalai és történelmi helyszínei teszik vonzó úticéllá. A Jobos Beach a legismertebb strandja Izabellának, és a Guajataca Beachet Puerto Rico egyik legszebb strandja ként tartják számon. Isabela egy paradicsomi város Puerto Rico nyugati partján, ahol a surf, a búvárkodás és a lenyűgöző koktélok találkoznak. A város ideális hely a hétvégi kikapcsolódásra, hogy elmeneküljön a nyüzsgő városi élettől.
San Germán
San Germán Puerto Rico egy történelmi város és önkormányzat, amely a sziget délnyugati részén, a Sabana Grande-völgyben helyezkedik el. San Germán Puerto Rico második legrégebbi városa San Juan után, és történelmi belvárosát megőrizték, mint a San Germán Történelmi Kerületet1.
A város jellemzői:
Alapítás: San Germán-t 1511-ben alapították, és a város nevét Germanus Auxerre-i Szent után kapta1.
Földrajz: San Germán Mayagüez és Maricao déli részén, Lajas északi részén, Hormigueros és Cabo Rojo keleti részén, valamint Sabana Grande nyugati részén található.
Népesség: A 2020-as népszámlálás szerint a város népessége 31,879 fő1.
Gazdaság: A környék cukornád, kávé, gyümölcs és dohány termelésével foglalkozik2.
San Germán kulturális életét számos múzeum és művészeti galéria gazdagítja, mint például a Porta Coeli templom, amelyet egy vallási művészeti múzeummá alakítottak át3. A városban található az Interamerikai Egyetem is, amely a Nemzetközi Zenei Intézetet is magában foglalja, amely egy nyári zenei fesztivált szponzorál.San Germán a “Ciudad Fundadora de Pueblos” (Városok Alapítója) becenevet is viseli, ami a város történelmi jelentőségére utal. A városban számos ünnep és esemény kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a helyi kultúra és hagyományok megőrzéséhez , dinamikus város, amely egyesíti a történelmi múltat a modern kultúrával, és lenyűgöző természeti tájakat kínál a látogatóknak.
Aguadilla
Aguadilla Puerto Rico északnyugati csücskében található város és önkormányzat, amely az Atlanti-óceán partján fekszik, Aguada, Moca és Isabela városok közelében1. Aguadilla-t 1775-ben alapította Luis de Córdova, és a város neve a “La Aguadilla” kifejezés rövidítése, ami Aguada városának kicsinyítőképzős alakja.
Aguadilla jellemzői:
Becenevek: A város becenevei közé tartozik a “Jardín del Atlántico” (Atlanti-óceán Kertje), “Pueblo de los Tiburones” (Cápaváros) és “La Villa del Ojo de Agua” (Vízforrás Városa), utóbbi a természetes vízforrásra utal, amelyet az első telepesek és spanyol katonák használtak, és ma El Parterre téren található Aguadilla Pueblóban.
Történelem: A Taínók egyik települése, Aymamón a Culebrinas folyó közelében helyezkedett el. Az Aguadilla területe eredetileg Aguada része volt, és a város alapítását 1775-ben hagyták jóvá.
Földrajz: Aguadilla 15 barrión és Aguadilla Pueblón (a belvárosi területen és a város adminisztratív központján) terül el1.
A város gazdasága sokrétű, többek között a mezőgazdaságra, kereskedelemre és turizmusra támaszkodik. A város további nevezetességei közé tartozik a Cueva del Indio, egy tengerparti barlangrendszer, amely ősi taínó petroglifákat őriz.
A város kulturális életét számos múzeum és művészeti galéria gazdagítja, mint például a Museo de Arte de Arecibo és a Museo de la Historia de Arecibo. A városban számos ünnep és esemény kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a helyi kultúra és hagyományok megőrzéséhez.
Aguadilla a “La Villa del Capitán Correa” becenevet is viseli, amely Antonio de los Reyes Correa kapitányra emlékeztet, aki sikeresen védte meg a várost egy brit invázió ellen. A város továbbá ismert “La Muy Leal” (A Nagyon Hűséges) és “Diamante del Norte” (Az Észak Gyémántja) becenevekről is, amelyek a város fontosságát és szépségét hangsúlyozzák , egy  dinamikus város, amely egyesíti a történelmi múltat a modern kultúrával, és lenyűgöző természeti tájakat kínál a látogatóknak.
Rincón
Rincón Puerto Rico egy népszerű tengerparti város és önkormányzat, amelyet 1771-ben alapított Don Luis de Añasco. A város a nyugati partvidéki völgyben helyezkedik el, Añasco és Aguada nyugati részén. Rincón kilenc barrión és a Rincón Pueblo-n (a belvárosi területen és a város adminisztratív központján) terül el, és része az Aguadilla-Isabela-San Sebastián Metropolitan Statisztikai Területnek.
Rincón jellemzői:
Népesség: 2020-ban a város népessége 15,187 fő volt.
Földrajz: Rincón a sziget legnyugatibb csücskén található, északon, és jelentős nem-hispanicus fehér lakossággal rendelkezik, többségük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból érkezett.
Történelem: A várost Don Gonzalo de Rincón földbirtokos alapította, aki hagyatékát Don Tomás de Castellano földbirtokos tól örökölte.
Turizmus: Rincón számos szörföző strandjáról ismert, beleértve a Domes, Marias, Tres Palmas, Sandy Beach, Pools Beach, Córcega Beach és Rincón Town Beach strandokat.
A város “El Pueblo de los Bellos Atardeceres” (A Gyönyörű Naplementék Városa) és “Pueblo del Surfing” (A Szörfözés Városa) beceneveket is viseli, ami a lenyűgöző naplementékre és a szörfkultúrára utal. Rincónban a strandok kicsik és barátságosak, és a város laza hangulata és kényelmes tempója hamar megnyeri a látogatókat.Rincónban számos ünnep és esemény kerül megrendezésre, amelyek hozzájárulnak a helyi kultúra és hagyományok megőrzéséhez. A városban található a híres Rincon Lighthouse, amely gyönyörű kilátást nyújt a tengerre és a naplementére. A város ideális hely a pihenésre, a szörfözésre és a természet felfedezésére, ahol a látogatók élvezhetik a karibi szigetek egyedi hangulatát és szépségét.
Mayagüez
Mayagüez Puerto Rico egyik legfontosabb városa, amely a sziget nyugati partján helyezkedik el. A várost gyakran nevezik “La Sultana del Oeste”-nak (a Nyugat Szultánja), “Ciudad de las Aguas Puras”-nak (a Tiszta Vizek Városa), vagy “Ciudad del Mangó”-nak (a Mangó Város)1.
A város jellemzői:
Alapítás: Mayagüez-t 1760. szeptember 18-án alapították.
Népesség: A 2020-as népszámlálás szerint a város népessége 73,077 fő.
Földrajz: A város területe 274.09 négyzetmérföld, amelyből 77.63 négyzetmérföld a szárazföld, és 196.46 négyzetmérföld a vízfelület1.
Gazdaság: Mayagüez hosszú ideje a nyugat-puerto-ricói régió fő kereskedelmi kikötője, és a sziget tokhal és tonhal-feldolgozási iparának központja.
A városban található a Puerto Rico-i Egyetem Mayagüez-i Campusza, amely az egyik legnagyobb és legelismertebb oktatási intézmény a szigeten. Mayagüez gazdag kulturális életet élvez, és számos múzeum, művészeti galéria, és történelmi helyszín található itt1.
A város fontos szerepet játszik Puerto Rico mezőgazdasági életében is, hiszen a termékeny földeken cukornád, kávé, gyümölcsök és dohány terem1. Mayagüez modern város ként is ismert, ahol a Medalla sörgyár és a Malta India italgyártó is helyet kapott, melyek termékeit Puerto Rico egész területén és az Egyesült Államok egyes részein is forgalmazzák.
La Parguera
La Parguera Puerto Rico délnyugati részén található, Lajas városában, és híres a biolumineszcens öbléről, a környező mangrove erdőkről, a mocsaras területekről és a számos kis szigetről, mint például Mata La Gata és Cayo Enrique. A helyi neve “Parguera” a pargo szóból származik, ami a helyi nyelven az északi vörös csukát jelenti.
La Parguera jellemzői:
Biolumineszcens öböl: Az öbölben élő mikroorganizmusok, a dinoflagelláták rövid fénykitörést bocsátanak ki, amikor a vizet megzavarják.
Vízi sportok: Különböző túravállalatok kínálnak éjszakai kajak- vagy hajókirándulásokat az öböl felfedezésére.
Fürdőzés: La Parguera az egyetlen biolumineszcens öböl Puerto Ricóban, ahol engedélyezett a fürdőzés a fénylő vizekben.
Csendes falu: La Parguera egy kis halászfalu, amely híres a tengerparti házairól, családi tulajdonban lévő üdülőhelyeiről és a friss tenger gyümölcseiről.
La Parguera egy idilli tengerparti úti cél, ahol a város főterén élénk hangulat uralkodik, ételkioszkokkal, élő zenével és gyönyörű kilátással a Karib-tengerre. Bár a többi tengerparti úti célhoz képest La Parguerának nincsenek strandjai, helyette tiszta kis szigetek veszik körül. Ezekre a szigetekre kis hajó bérlésével vagy a helyi túraszervezőkkel lehet eljutni.
Összességében La Parguera egy varázslatos hely, ahol a látogatók élvezhetik a természetes szépségeket és a különleges élményeket, mint például a biolumineszcens öböl csodálatos látványát.
Guanica
Guánica, Puerto Rico, egy gazdag történelmi örökséggel rendelkező város és önkormányzat. Itt van néhány kiemelkedő történelmi tény Guánica-ról:
Alapítás: Juan Ponce de León 1508-ban érkezett Guánica kikötőjébe, és alapított egy települést Guaynía néven, ami a Taíno nyelvből származik és azt jelenti, hogy „Itt van egy hely vízzel”1.
Első főváros: A települést az első Puerto Rico-i fővárosnak tekintették, amelyet akkoriban San Juan Bautista szigetének hívtak.
1511-es felkelés: A települést az 1511-es bennszülött felkelés során lerombolták, és az európaiak évekre elhagyták a területet, ez idő alatt San Juan vált a sziget fővárosává.
Spanyol–Amerikai Háború: 1898-ban, a spanyol–amerikai háború idején, az amerikai csapatok Guánica kikötőjén keresztül szálltak partra, ami hozzájárult Puerto Rico amerikai ellenőrzés alá kerüléséhez.
Önkormányzattá válás: Guánica 1914-ben vált önálló önkormányzattá, miután elszakadt Yauco szomszédos városától.
Guánica történelme szorosan összefonódik Puerto Rico történelmével, és a város ma is büszkén őrzi gazdag múltját.
Utuado 
Utuado, Puerto Rico egy lenyűgöző város és önkormányzat, amely az ország központi hegyvidéki régiójában, a Cordillera Centralban található. Itt van néhány jellemző, amelyek Utuadót különlegessé teszik:
Földrajz: Utuado északról Adjuntas és Ponce, délről Hatillo és Arecibo, keletről Lares, nyugatról pedig Ciales és Jayuya városokkal határos.
Történelem: A várost 1739. október 12-én alapította Sebastian de Morfi (Sebastian Murphy) 60 arecibói család nevében. Ez volt az első város, amelyet a sziget belsejében, a Cordillera Central hegyvidéki régiójában alapítottak.
Turizmus: Utuado ismert a barlangjairól, dombjairól, tavairól és folyóiról. A város a hegymászók és a kalandvágyók kedvelt területe, valamint azok számára is ideális, akik többet szeretnének megtudni a Taíno őslakosokról. A Caguana Ceremonial Ball Courts Site a Karib-térség egyik legfontosabb prekolumbián régészeti helyszíne.
Természeti szépség: Utuado a Taíno szó, otoao, ami “hegyek között” jelentésű, nevéből származik. A város Puerto Rico leghegyesebb területei közé tartozik, sűrű növényzettel borított területeken fekszik.
Utuado egy csodálatos hely, ahol a természet szépsége és a gazdag történelmi örökség találkozik.
Vega Baja
Vega Baja, Puerto Rico egy észak-középső parton fekvő város és önkormányzat, amely Morovis északi, Manatí keleti és Vega Alta nyugati részén helyezkedik el. Vega Baja 14 kerületből áll. A 2020-as népszámláláskor a lakosság száma 54,414 fő volt. A város a San Juan–Caguas–Guaynabo metropolitan statisztikai terület része.
A Vega Baja nevet spanyolul ‘alsó völgy’ jelentésűnek tartják (Vega Alta jelentése ‘felső völgy’). A történészek úgy vélik, hogy a Vega Baja neve La Vegából származik. Vega egy olyan család vezetékneve, amely részt vett Vega Baja alapításában. Azt is gondolják, hogy a név Spanyolország La Vega Baja del Segura régiójából származik. A karibi spanyolban a vega a dohányültetvényt is jelenti.
Bár általánosan elfogadott, hogy Vega Baja-t 1776-ban alapították, miután Vega Alta elvált La Vegától (a mai Vega Alta), a történészek igazolták, hogy sok évvel később hivatalosan ismerte el a spanyol kormány. Az alapítás napja október 7., és ez a nap a Rózsafüzér Szűzanyának ünneplése is. Vega Baja eredeti leg Vega-baxa del Naranjal de Nuestra Señora del Rosario (Vega Baja az Narancsligetünk Szűzanyja Rózsafüzéréről) néven volt ismert. A Cibuco egyike azon folyóknak, amelyek Vega Bajan áthaladnak, és a Sebuco nevű, a régió egyik Taino vezetőjének változata. Ezeket a kis Taino törzseket ismerték, hogy a folyók közelében telepedtek le. Bár a Cibuco folyó hajlamos az árvizekre a szezonális esőzések miatt, a folyó által a földnek nyújtott előnyök számosak. Taino sziklarajzokat találtak a Cibuco folyó közelében lévő kiálló zátonyokon. Ezek között a rajzok között van egy arcot ábrázoló és mások, amelyek halak formájában vannak.Vega Baja édes keveréke a történelemnek, kultúrának és természetnek. A sziget északi partjának közepén található Vega Baja a “Melao Melao” városaként ismert, ami egy koncentrált cukornád szirup típusa, amelyet az év során több helyi esemény nevében is tiszteletben tartanak. Kevesebb mint egy órára San Juan Tól, ismert termékeny síkságairól, gazdag történelméről és gyönyörű strandjairól, valamint más vonzó tulajdonságairól.
Adjuntas
Adjuntas Puerto Ricóban egy kis hegyvidéki város és önkormányzat, amely az ország központi nyugati részén található a Cordillera Central hegyvonulatán, Yauco, Guayanilla és Peñuelas északi részén; Utuado délkeleti részén; Lares és Yauco keleti részén; és Ponce északnyugati részén. Adjuntas 16 barrióból és Adjuntas Pueblo-ból áll (a belvárosi terület és a város közigazgatási központja). Adjuntas körülbelül két órányi autóútra található nyugatra a fővárostól, San Juantól. Adjuntasot gyakran nevezik Puerto Rico Svájcának, a viszonylag hűvös időjárása miatt. Sok Puerto Ricó-i hegyi városnak hűvösebb az időjárása, mint a sziget többi részén; Adjuntas nem kivétel: az átlagos éves időjárás 70 °F (21 °C) (magas: 83 °F/28 °C; alacsony: 58 °F/14 °C). Puerto Rico legalacsonyabb hőmérsékletét Adjuntasban rögzítették 38 °F-on 2018-ban. Enyhe klímája vonzza a sziget turistáit a nyári hónapokban. A városnak van egy kis szállodája, a Monte Rio és egy jó méretű parador, vagy vidéki fogadó, a Villa Sotomayor. Adjuntas ZIP kódja, 00601, az Egyesült Államok ZIP kód rendszerében a legalacsonyabb standard ZIP kód. A név Adjuntas szó szerint azt jelenti, hogy “csatolt” spanyolul. A név valószínűleg a “tierras adjuntas a Coamo” vagy “Coamo-hoz csatolt (vagy közeli) földek” rövidítése, mivel a terület eredetileg a Villa de San Blas de Illescas földjeinek része volt, amelytől az önkormányzat 1739-ben autonómiát nyert. Adjuntas egy csodaország az erdőkkel, folyókkal, tavakkal és a természetes nagyszerűséggel. A hegyvidéki terep az egész önkormányzatban lehetővé teszi a túrázást, a kempingezést, a horgászatot és más szabadtéri kalandokat.
Luquillo
Luquillo Puerto Ricóban egy gyönyörű part menti város és önkormányzat, amely a sziget északkeleti részén helyezkedik el, Fajardo nyugati és Rio Grande keleti részén. Luquillo a következő jellemzőkkel büszkélkedhet:
Alapítás: Luquillót 1797-ben alapította Don Cristóbal Guzmán, a spanyol expedíció vezetője.
Földrajz: A város 5 barrióból és Luquillo Pueblo-ból áll (a belvárosi terület és a város közigazgatási központja). A Sierra de Luquillo nevét adja, ahol az El Yunque Nemzeti Erdő található.
Turizmus: Luquillo híres gyönyörű strandjairól, a híres Luquillo Kioszkokról és az El Yunque Nemzeti Erdő közelségéről2. A város a Fajardo Metropolitan Statistical Area része.
Természeti szépség: A város 26 négyzetmérföld területű és 12 mérföldnyi Atlanti-óceáni partvonalon fekszik. Az Atlanti-óceán kék vizei és az El Yunque Nemzeti Erdő között helyezkedik el, így rendkívül sokféle és egyedi ökológiával rendelkezik.
Népesség: 2020-ban a lakosság száma 17,781 fő volt.
Luquillo a “Nap Fővárosa” (“La Capital del Sol”), a “Puerto Rico-i Riviéra” (“La Riviera de Puerto Rico”) és a “Kókuszdió Evők” (“Los Come Cocos”) becenevekkel is ismert. A legenda szerint a város nevét az indián Loquillo cacique-ról kapta, aki néhány évvel az utolsó indián felkelés után, 1513-ban halt meg. Azonban a Luquillo szó valószínűleg az El Yunque Taíno nevéből, a Yukiyuból származik, ami valószínűleg “fehér hegyet” (azaz ködös hegyet) jelent1.
Luquillo tökéletes hely a pihenésre és a természet felfedezésére, ahol a tengerparti szépség és a trópusi esőerdő találkozik.
Extra érdekesség, a puerto ricoi Coqui béka (szerző írása GH)
Munkám során sokszor éjjel közlekedek Puerto Ricóban, legyen az reptér, kikötő , autópálya , mindenhol egy kis állat hangját hallani a Puerto Ricoi Coquí békáét ami  Puerto Rico szimbóluma.
A coquí béka Puerto Rico egyik jelképe és a sziget egyik legismertebb és legkedveltebb állata. A coquí békák különlegesek, mert csak Puerto Ricóban találhatók meg, és csak a hímek adnak ki hangot, amelyet a “Co-kee! Co-kee!” hangok jellemeznek. Ezek a kis békák a Eleutherodactylus nemzetséghez tartoznak, és több mint 16 különböző fajuk él a szigeten, beleértve a 13-at, amelyek az El Yunque Nemzeti Erdőben találhatók.
A coquí békák különleges lemezekkel rendelkeznek a lábujjaikon, amelyek segítségével képesek mászni és tapadni a fákhoz és levelekhez. Ezek a békák trópusi területeken élnek, és különböző magasságokban találhatók meg, általában nedves hegyi erdőkben vagy száraz erdőkben.
A coquí békák nem csak a természet részei, hanem a Puerto Rico-i kultúra és történelem szimbólumai is. A Taíno őslakosok petroglifái ábrázolják a békákat, és sok legendájuk kötődik hozzájuk. Egy legenda szerint volt egy gyönyörű istennő, aki beleszeretett Coquíba, a törzsfőnök fiába. Amikor Coquí horgászni ment, az istennő gondoskodott róla, hogy nagy fogással térjen vissza, és Coquí énekelte dicséreteit neki. Egy este az istennő Taíno leány alakjában jelent meg előtte, és egymásba szerettek. Az istennő megígérte Coquínak, hogy a következő estén a holdkeltekor visszatér, de amikor eljött az este, vele együtt érkezett a gonosz Juracán is. Az ég elsötétült, Juracan szelei üvöltöttek, és az istennő megpróbálta megvédeni szerelmét, de Juracán elragadta Coquít, és soha többé nem látta őt. Az istennő nem tudta, hogyan élhet tovább gyönyörű Coquíja nélkül, ezért teremtette meg ezt a kis békát, amely örökké hívja őt: „Co-kee! Co-kee!”.
A coquí békák hangja 90-100 decibel közötti lehet, ami a legnagyobb hangerejű kétéltűvé teszi őket. A coquí békák éneke olyan jellegzetes Puerto Ricó számára, hogy egy helyi kifejezés is van, amely így szól: “Soy de aquí, como el coquí”, ami azt jelenti, hogy „Innen származom, mint a coquí”. Ez a kis sziget, a kis béka és a NAGY HANG tökéletesen szimbolizálja Puerto Rico szellemét és kultúráját.
Opciós kirándulások: Helikoptertúra , sétarepülés , Outlet vásárlás ,